Was je matrashoes op de juiste manier met onze tips
Een fris opgemaakt bed is heerlijk, vind je niet? Voor een hygiënisch gevoel in bed kun je je matrashoes wassen. Toch zijn er maar weinig mensen die dat regelmatig doen. Als je de matrashoezen echter twee tot vier keer per jaar wast, zorg je voor een betere bedhygiëne en kun je profiteren van de extra frisheid, vooral als je last hebt van allergieën. Maar wat is de juiste manier om de matrashoes te wassen? Wij geven je de belangrijkste tips voor het reinigen van je matrashoes.
Hoe vaak moet je een matrashoes wassen?
Een matrashoes wassen lijkt een heel karwei en wordt daarom vaak achterwege gelaten. Maar de juiste verzorging van hoezen, of het nu gaat om die van een matras, een deken of een kussen, is niet zo moeilijk als je zou denken. De basisvoorwaarde is natuurlijk dat de hoes van het matras afgehaald kan worden. Met Swissflex zit je goed, want de Swissflex-matrassen zijn voorzien van afneembare, wasbare hoezen. Gewoonlijk kan de hoes van het matras worden verwijderd door middel van een omlopende ritssluiting.
Terwijl je beddengoed regelmatig moet worden verschoond, is het meestal voldoende om de matrashoes één keer per jaar te wassen – ook als je naast een hoeslaken een matrasbeschermer gebruikt voor je matras. Zelfs deze combinatie is niet ondoordringbaar, zodat na verloop van tijd stof- en huiddeeltjes in de matrashoes en het matras terecht kunnen komen en mijten zich zo kunnen verspreiden.
Bij ernstige allergieën kan het zelfs raadzaam zijn de matrashoes om de drie of vier maanden te reinigen. Belangrijk: Was de hoes niet te vaak, want dat kan de ritssluiting van de hoes beschadigen.
De matrashoes wassen met het juiste wasmiddel en wasprogramma
Wat het beste wasmiddel en de juiste wascyclus voor het wassen van je matrashoes is, hangt af van het materiaal. Het loont dus de moeite het wasetiket of de productinformatie te bekijken! Vloeibaar mild wasmiddel laat geen sporen na op de stof en lost goed op, zelfs bij lage temperaturen. Waspoeder daarentegen bleekt de stof meer, maar wast de hoes hygiënisch schoon. Maar: als op het wasetiket een doorgestreepte driehoek staat, zijn wasmiddelen en -poeders met bleekmiddel of optische witmakers taboe. Je kunt de hoezen van je matrassen het beste wassen op basis van de symbolen die op het wasetiket worden vermeld. Zo blijven je hoes en matras zo lang mogelijk behouden. Als er hardnekkige vlekken op de matrashoes zitten, moet je het ergste vuil verwijderen voordat je de hoes in de wasmachine doet.
Vaak kunnen matrashoezen van katoen op hogere temperaturen worden gewassen. Matrassen met hoezen die tot 60 °C gereinigd kunnen worden, worden aanbevolen voor mensen met een allergie, want ziektekiemen, huisstofmijten en bacteriën worden bij een dergelijke temperatuur betrouwbaar vernietigd. Hoezen van schapen- of lamswol en synthetische mengsels moeten worden gewassen op een temperatuur tussen 30 °C en 40 °C. Met betrekking tot het aantal toeren moet je erop letten de hoezen van matrassen niet te sterk te centrifugeren. Maximaal 800 toeren wordt aanbevolen.
Onze tip: Als je een matrashoes met een omlopende rits hebt, kun je de twee delen van de hoes afzonderlijk wassen. In dat geval passen zelfs grote hoezen in de standaard wasmachine voor huishoudelijke gebruik. Zo word je beloond met een optimaal reinigingsresultaat! Bovendien is het bij dergelijke sluitingen eenvoudiger om de hoes van het matras te verwijderen en deze na het wassen weer om het matras te plaatsen.
Wat te doen als er vlekken in de hoes zitten?
Matrassen en vlekken - dat is geen fijne combinatie. Als er 's morgens koffie of thee in het bed belandt, moet je de vloeistof zo snel mogelijk opnemen met een doek en dan pas het hoeslaken verwijderen. Als je geluk hebt, is de vlek nog niet doorgedrongen in de matrashoes. Zitten er vlekken in de hoes? Dan kun je het best de hoes van het daadwerkelijke matras afhalen voordat je gaat schoonmaken. Want schoonmaakmiddelen, vocht en ook huismiddeltjes zoals baking soda of citroensap horen niet thuis op het matras en de kern.
Voor koffievlekken kan citroensap helpen. Laat het even inwerken en was ze vervolgens uit de stof. Maak bloedvlekken nat met koud water, wrijf natriumbicarbonaat op de vlek en laat het een uur inwerken. Was de hoes vervolgens in de wasmachine. Zorg dat je vóór de behandeling de onderhoudsinstructies leest en neem bij twijfel contact op met een professionele stomerij en vraag of zij je kunnen helpen.
De matrashoes drogen na het wassen
Was de matrashoes en droog hem vervolgens op de juiste manier: Nadat je de hoezen van de matrassen in de wasmachine hebt gewassen, is het belangrijk om deze volledig te laten drogen. Pas als de hoes helemaal droog is, mag hij weer om het matras worden gedaan, anders is er kans op vochtvlekken of zelfs schimmel, niet alleen op de hoes, maar ook op het matras.
Je kunt de matrashoes het best aan de lucht laten drogen. Hang hem gewoon aan de waslijn of een droogrek. Als de hoes daarvoor te groot is, is de methode met 4 stoelen een goede optie. Zet daarvoor 4 stoelen in een rechthoek en span de matrashoes over de rugleuningen.
Tip van de experts: Was de hoes van je matras zo vroeg mogelijk in de ochtend, zodat hij de hele dag kan drogen. Als de matrashoes in twee delen kan worden verdeeld, kun je deze afwisselend wassen, zodat er altijd een droge helft klaarligt als je 's avonds naar bed wilt gaan.
Wees voorzichtig met drogen in de droogtrommel, omdat de hoes door te hoge temperaturen kan krimpen en dan niet meer om het matras past. Kijk dus goed op het wasetiket en kies bij twijfel voor drogen aan de lucht in plaats van in de droogtrommel.
De matrashoes weer om de matras doen
Was de matrashoes en laat hem drogen – ontbreekt er nu nog iets? Er is nog een laatste stap bij het reinigen: de hoes weer om het matras doen. Bij een matrashoes met een omlopende rits is dit heel eenvoudig. Leg eerst de ene helft van de hoes op de lattenbodem en leg het matras er bovenop. Leg nu de andere helft van de hoes op de matraskern. Zorg ervoor dat de bovenste en onderste ritshelft elkaar raken. Dan kun je de rits heel gemakkelijk sluiten. En klaar is je frisse matras!
Bij de verzorging van je matras behoort het regelmatig wassen van je beddengoed, evenals de matrasbeschermer en de hoes van je matras. Als je de wasvoorschriften op het ingenaaide etiket volgt, kan het bijna niet misgaan. Zo valt het toch mee om je matrashoes te wassen. Zorg na het wassen voor voldoende droogtijd! Was de hoezen van je matrassen dus regelmatig, dan wacht je daarna een heerlijk fris bed.
Foto credits
Rodnae Productions / pexels.com
Karolina Grabowska / pexels.com