Welke hardheidsgraad moet ik kiezen als ik een matras koop?

Kies de hardheid van de matras
28. Februari 2023
2367

Je moet je volledig comfortabel voelen in bed en de matras is daarbij een essentieel element. Het materiaal van de kern – bijvoorbeeld koudschuim, pocketverenkern of gelschuim – speelt een belangrijke rol. Maar er is nog een factor die je niet mag onderschatten: de hardheid van de matras is cruciaal voor je comfort. Omdat slapen een zeer individuele aangelegenheid is, zijn er matrassen met verschillende hardheidsgraden voor mensen met verschillende slaapbehoeften. Maar welke hardheidsgraad moet je kiezen en waar moet je op letten bij de aanschaf van je matras? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de matrashardheid, hoe je het juiste liggevoel voor jou persoonlijk kunt vinden en hoe je een miskoop kunt voorkomen.  

Matrashardheid – deze hardheidsgraden zijn er

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de zogenaamde matrashardheid of de hardheidsgraad van een matras. De matrashardheid wordt vaak grofweg onderverdeeld in soft, medium en firm of dienovereenkomstig met de afkortingen H2, H3 en H4. Soft staat voor een zacht liggevoel, terwijl medium een evenwichtig comfort belooft en firm een stevige ligervaring biedt. Minder gebruikelijke hardheidsgraden zoals de extra zachte hardheidsgraad H1 en de ultrastevige hardheidsgraad H5 completeren het gamma. Onze Swissflex-matrassen zijn meestal verkrijgbaar in zowel een zachte als een stevige versie. Om echter nog beter te kunnen inspelen op individuele slaapbehoeften en persoonlijke voorkeuren, bieden wij ook allerlei modellen met fijnere nuances aan. Zo is de SF Hybrid 26 ook verkrijgbaar in medium hardheid.

SF Hybrid 26

De hardheidsgraad moet individueel gekozen worden, want iedereen heeft een persoonlijke voorkeur wat betreft de matrashardheid. Sommige mensen geven de voorkeur aan een hardere matras, anderen aan een zachtere. Het lastige van het kiezen van de juiste hardheidsgraad is dat er geen overkoepelende normen zijn, zodat de hardheidsgraad per fabrikant kan verschillen. Dus wat bij Swissflex zacht is, kan bij een andere matrassenfabrikant in een andere categorie vallen, zoals medium of extra zacht. Daarom is het essentieel de matras uit te proberen voordat je hem koopt. Zo kunt je ter plaatse het liggevoel van een matras testen en voorkomen dat je een miskoop doet.

Wat gebeurt er als je het verkeerde hardheidsniveau kiest? 

Verspannungen vermeidenOm te begrijpen waarom de juiste matrashardheid zo belangrijk is, is het de moeite waard een gedachte-experiment te doen en je voor te stellen dat je een te zachte of te harde matras hebt gekocht. In het eerste geval zak je te diep weg in de matras, vooral in de heupzone. Het resultaat: in plaats van in een ergonomisch correcte houding te liggen, zakt je wervelkolom door en kun je de volgende ochtend wakker worden met lichamelijke klachten zoals rugpijn. 
Ook als de matras te stevig is, zal je wervelkolom niet in een rechte positie liggen, maar gebogen zijn, in dit geval echter naar boven, omdat je lichaam in de schouderzone niet voldoende in de matras kan zakken. Helaas dreigt er ook in dit geval een onaangename spanning als je de volgende ochtend opstaat. Dus in beide gevallen is het eindresultaat dat je niet van een verkwikkende nachtrust kunt genieten. Reden te meer om goed na te denken alvorens een matras te kopen en een hardheidsgraad te kiezen die aan je persoonlijke slaapbehoeften voldoet. Maar hoe vind je de juiste matrashardheid voor een gezonde slaap en ontspannen comfort?

Auch bei einer zu festen Matratze liegt deine Wirbelsäule nicht in einer geraden Position, sondern wird gekrümmt, diesmal allerdings nach oben hin, da dein Körper im Schulterbereich nicht genügend in die Matratze einsinken kann. Leider drohen auch in diesem Fall beim Aufstehen am nächsten Morgen unangenehme Verspannungen. In beiden Fällen ist das Endergebnis also, dass du keine erholsame Nachtruhe geniessen kannst. Ein Grund mehr, sich vor dem Matratzenkauf ausreichend Gedanken zu machen und einen Matratzen-Härtegrad zu wählen, der deine persönlichen Schlafbedürfnisse erfüllen kann. Aber wie findest du nun die geeignete Matratzenhärte für gesunden Schlaf und entspannten Liegekomfort?

Waaraan merk ik dat de matrashardheid niet bij mij past? 

Als je wakker wilt worden zonder pijn in je nek of rug, hebt je een matras met de juiste hardheid nodig. Maar merk je pas of een hardheidsgraad geschikt is voor je eigen slaapcomfort als je lichamelijke klachten ervaart? Hier volgen enkele tips om zelf te beoordelen welke matrashardheid voor jou geschikt is.

In feite trekken veel mensen onvoldoende tijd uit voor het uitproberen van een matras. Heb je na even op je rug op de matras liggen al het perfecte model gevonden? Dat is helaas te mooi om waar te zijn! Allereerst is het raadzaam de matras niet in slechts één houding te testen. Want in je slaap draai je van de ene op de andere zij. Ga dus een tijdje in zowel rug- als zijligging op de matras liggen. Nu moet je in beide houdingen het liggevoel op je laten inwerken, om te bepalen of de matras mogelijk te zacht of te stevig aanvoelt voor jou.

Je kunt een te zachte matras bijvoorbeeld herkennen aan het feit dat het erg moeilijk is om op te staan. Dit effect wordt bevorderd door een matras waarin je te diep wegzakt. Ook op dit punt kan het nuttig zijn een deskundige te raadplegen. Deze kan controleren hoe diep je schouders en heupen in het ligoppervlak zakken.

De deskundige zal door nauwkeurig te kijken ook een te harde matras herkennen: als de schouders en heupen in rugligging onvoldoende in de matras kunnen zinken, ontstaat een holle rug. Verder is het, als je op je zij ligt, te zien dat de wervelkolom geen rechte lijn vormt, maar krom buigt in de schouder- en heupzone.  

Zo vind je een matras met de juiste hardheid 

De volgende factoren spelen een belangrijke rol bij de keuze van de hardheidsgraad van de matras:

Lichaamsgewicht

Omdat de hardheid van matrassen van de respectieve hardheidsgraden uiteenloopt, wordt meestal het lichaamsgewicht gebruikt om de geschikte matrashardheid te bepalen. Dienovereenkomstig wordt een zachte tot gemiddelde hardheid aanbevolen voor lichte mensen, een vrij stevig ligoppervlak voor mensen met een gemiddeld gewicht en de extra stevige hardheid voor zware mensen

Lichaamsbouw

Het probleem met een indeling louter op basis van gewicht is dat de gewichtsverdeling buiten beschouwing wordt gelaten. Want: twee mensen met hetzelfde lichaamsgewicht kunnen totaal verschillende lichaamszwaartepunten hebben. Sporters met brede schouders kunnen baat hebben bij een zachtere matras met een flexibele schouderzone, ook al zouden ze qua lichaamsgewicht een stevige matras moeten hebben. Daarom adviseren wij je je lichaamsgewicht slechts als richtlijn te gebruiken en er bij het proefliggen goed op let hoe de matras zich naar je lichaam vormt. 

Welzijn

Als je van een stevig gevoel houdt, kun je beter kiezen voor een matras die een graad harder is dan bedoeld voor jouw gewichtsklasse. Als je graag op je zij ligt, geef je misschien de voorkeur aan een zachtere matras die je schouders in het oppervlak laat zinken. Je kunt het beste in een speciaalzaak verschillende hardheidsgraden uitproberen. Baseer je keuze vervolgens op jouw persoonlijke ervaring. Als je in een voor jou comfortabele houding ligt, waarin je wervelkolom niet omhoog of omlaag wordt gedrukt, heb je je individuele basis voor een goede slaap gevonden. 

Matras met bijpassend ligcomfort
 

De juiste hardheid kiezen als koppel 

Goed om te weten: Als je je bed deelt met iemand die heel andere slaapbehoeften heeft dan jij, kun je het beste kiezen voor twee matrassen met verschillende hardheidsgraden. Maak je geen zorgen: die vervelende spleet tussen de matrassen kan gemakkelijk worden overbrugd met een topmatras – en tegelijkertijd kun je genieten van nog meer comfort. Weet je nog steeds niet welke matrashardheid bij je past? Bezoek dan gewoon een van onze gespecialiseerde dealers bij jou in de buurt. Daar kun je ter plekke ontdekken welke matrashardheid het beste bij jou past en meteen eens proefliggen!

Waarom je bij het kopen van een matras ook op de lattenbodem moet letten 

Niet alleen de matrashardheid zorgt voor een goed liggevoel. Eigenlijk moet je altijd een hoogwaardige matras gebruiken met een daarop afgestemde lattenbodem, want die is goed voor wel 40% van het ligcomfort! Lattenbodems verschillen van matrassen doordat ze geen specifieke hardheidsgraad hebben. Hoogwaardige modellen worden echter gekenmerkt door het feit dat ze zich flexibel aan het lichaam aanpassen – ongeacht de slaaphouding. Dit kan een comfortabel liggevoel creëren en rugpijn en dergelijke voorkomen. 

Lattenbodem Swissflex
Bij Swissflex besteden we evenveel aandacht aan onze lattenbodems als aan onze matrassen. Dankzij de innovatieve bridge® technologie blinken onze lattenbodems bovendien uit door hun bijzonder flexibele aanpassingsvermogen. In combinatie met een matras met de juiste matrashardheid is het resultaat een heerlijk comfortabel slaapsysteem. Probeer het uit en verwen jezelf met een fantastisch gewichtloos liggevoel!

Foto credits

Karolina Grabowska / pexels.com
Cottonbro / pexels.com

Tags: Schlafkomfort
Categorieën Swissflex Wereld