Anti-snurkkussens – hoe zit het precies met deze trend?

Anti snurk kussen
31. Oktober 2023

Snurken zorgt voor onrust in de slaapkamer, bij degene die snurkt en bij zijn of haar bedpartner. Anti-snurkkussens zijn de nieuwste slaaptrend, die dit relatieprobleem voor eens en altijd de wereld uit moet helpen. Het golfvormige kussen moet het snurken in rugligging effectief verminderen en weer voor rustige nachten zorgen. Lees hier voor wie dit trendy slaapaccessoire geschikt is en of het doet wat het belooft.

Waarom is snurken zo problematisch?

Als de partner vrijwel de hele nacht luid snurkt, zijn er 's ochtends veel irritaties. Snurken vormt voor vele relaties een uitdaging. Maar voordat de geluidsoverlast leidt tot twee losse bedden, zijn de betrokkenen op zoek naar een iets minder drastische oplossing. De zogenaamde anti-snurkkussens bieden dit, en helpen beide partners aan een weldadige nachtrust. Dat is belangrijk, want snurken is niet alleen vervelend voor de medemens, maar vooral voor de gezondheid van de betrokkene zelf. Want vroeg of laat kan die lawaaiige ademhaling leiden tot gevaarlijke adempauzes, die zorgen voor een verstoring in de bloedsomloop. Alleen daarom al moeten zeer zware snurkers op tijd maatregelen treffen om de storende geluiden tijdens de nacht te verminderen. Kan een eenvoudige stap zoals overstappen op een anti-snurkkussen het probleem oplossen?

schlechter schlaf

Anti-snurkkussens: Wat zijn het?

Een anti-snurkkussen is een speciaal gevormd kussen dat de slaper 's nachts in een zijligging laat liggen. Maar hoe komt het dat deze positie het snurken daadwerkelijk kan voorkomen? Je weet vast wel dat ons lichaam zich tijdens het slapen ontspant. Dat geldt natuurlijk ook voor onze spieren in het mond- en keelgebied. Vooral in rugligging kan de tong iets naar achteren in de keel zakken en de luchtweg vernauwen. Het gevolg daarvan: storende snurkgeluiden en onaangenaam luide nachten. Met name als de betrokkene ook nog met de mond open slaapt, kunnen de huig en het zachte gehemelte sterk trillen en een waar snurkconcert veroorzaken. Anti-snurkkussens voorkomen de rugligging dankzij speciale vormen en welvingen. Daardoor zou het hoofd van de slaper opzij zakken en daar ook de hele nacht blijven om een vrijere ademhaling mogelijk te maken en snurken effectief te verminderen.

Werken anti-snurkkussens bij iedereen?

Zijslapers hebben het gemakkelijk bij een anti-snurkkussen, omdat hun favoriete slaaphouding overeenkomt met de werking van het kussen. Bedenk wel dat niemand de hele nacht in dezelfde positie ligt, omdat onze ledematen dan in slaap vallen en we wakker worden door een onaangename tinteling. 

Bovendien is het moeilijk om jezelf een andere slaaphouding aan te leren en heeft ook de rugligging zo haar voordelen. Zo is deze ligging sterk aan te raden voor personen die last hebben van spanning in de nek, omdat in deze slaaphouding de wervelkolom zijn natuurlijke S-vorm behoudt. Als je graag op je rug wilt blijven liggen, maar toch ook wat aan je snurken wilt doen, zijn er de volgende alternatieven: Gebruik een ergonomisch gevormd neksteunkussen als anti-snurkkussen. Idealiter moet het nekkussen zijn gemaakt van drukontlastend en flexibel materiaal, zoals gelschuim of viscoschuim. Deze passen zich volledig aan je hoofd aan en stabiliseren tegelijkertijd je nekwervels. Er ontstaat zo een aangenaam, drukontlastend slaapgevoel, dat snurken kan tegengaan. Bij Swissflex zijn verschillende neksteunkussens beschikbaar met verschillende hoogtes, die rekening houden met de lighouding van jouw voorkeur en je individuele lichaamshouding: Probeer ons platte SF 10-kussen voor buik- en zijslapers eens uit of kies voor de hogere variant voor rugslapers. 

nackenstützkissen

Wat kan ik nog meer doen om minder te snurken?

Naast een anti-snurkkussen zijn er nog andere manieren om snurken te beperken. Je kunt het beste uitproberen welke van onze tips werkt voor jou. Zo kom je steeds een stap dichterbij een snurkvrije slaap en zul je snel weer genieten van weldadige rust en diepe ontspanning.

Geen alcohol voor je gaat slapen

Heerlijk ontspannend, zo'n glas rode wijn aan het einde van de dag. Helaas heeft alcohol niet alleen een negatieve invloed op onze slaapkwaliteit, omdat het voor een oppervlakkige slaap zorgt. De ontspannende werking op ons lichaam zorgt ook voor een extra ontspanning van de spieren in de keel, wat snurken kan verergeren. Je kunt daarom het beste kiezen voor een alcoholvrij slaapmutsje als je rustiger wilt slapen.

Het zachte gehemelte en de keel trainen

Kun je snurken afleren? Met doelgerichte oefeningen waarmee je je zachte gehemelte en keel sterker kunt maken, kun je snurken echt verminderen. Het principe daarachter is overduidelijk: Bij sterk snurken verslappen de spieren en het weefsel in de keel, zodat het versterken van de spieren de oorzaak van het snurken direct aanpakt.

schnarchen bekämpfen

Afvallen

Overgewicht is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar kan ook de oorzaak zijn van je rusteloze nachten. Door het extra gewicht kunnen de luchtwegen nauwer worden, wat een oppervlakkige ademhaling en snurken bevordert.

Neuspleister uitproberen

Het idee om te slapen met een neusspreider of een neuspleister lijkt op het eerste gezicht heel vreemd. Toch moet je bij een snurkprobleem beide hulpmiddelen een kans geven. Ze verminderen het snurken omdat ze de neusvleugels iets omhoog trekken en daardoor de neus vrijmaken. Ademstoornissen en het daarmee verbonden snurken moeten daardoor duidelijk afnemen.

Neusspray op voorraad hebben

Zeker tijdens het koude jaargetijde worden we snel verkouden. De verstopte neus die daarbij hoort, kan ervoor zorgen dat we 's nachts plotseling gaan snurken. Neussprays op basis van zeezout helpen om de verstopping op te lossen en de neus weer vrij te maken.

Slaapvest dragen

Een alternatief voor een anti-snurkkussen en om ervoor te zorgen dat je 's nachts op je zij blijft liggen, is het dragen van een slaapvest. Dit heeft een ingenaaid gewicht op de rug, dat ervoor zorgt dat slapen op de rug niet prettig voelt, zodat je automatisch op je zij gaat liggen. Als het snurken volledig te wijten is aan slapen op de rug, kan een slaapvest uitkomst bieden.

Medische hulp inroepen

Bij de ergste gevallen helpen lichte maatregelen niet meer. Als het snurken het gevolg is van je anatomie, bijvoorbeeld door een afwijking van je neustussenschot, helpt vaak alleen een operatie. 

Foto credits

puhhha / GettyImages
WavebreakmediaMicro / AdobeStock
Andrey Popov / AdobeStock

Tags: beter slapen
Categorieën Swissflex Wereld